Energieplafond: Zo gaat het werken

Vanaf 01 januari 2023 t/m 31 december 2023 gaat het energieplafond werken.

Daarom is het goed om te weten hoe het gaat werken, dit aangezien iedereen een andere jaarafrekening in het jaar krijgt en ook als je overstapt moet je even opletten! Daarnaast is er ook een verbruiksplafond ingesteld, die hieronder je in de tabel hieronder ziet waar je rekening mee moet houden.

Zo kun je wel salderen, dus in de ene maand gebruik je iets meer en je doet de volgende maand iets minder dan blijf je onder de limiet. Ga je erboven, dan betaal je de standaard energietarieven van je energie maatschappij. Echter door de verschillende jaarafrekeningen moet je wel even goed opletten dat je niet teveel verbruikt, dat word afgerekend door het standaardtarief.

De prijzen die zijn afgesteld zijn als plafond maximaal € 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh elektra met maximaal 1.200 m3 gas en 2.900 KWh elektra. Let wel even dus op de verbruiksplafonds per maand die gesteld zijn.

Zie hieronder een goed overzicht vanuit Vattenfall, wat het "verbuiksplafond is", deze is elke maand anders.


Dus je kunt per maand dat je teveel gebruikt verrekenen met dat wat je minder verbruikt hebt, zie hieronder de uitleg


Maar, hier komt waar je wellicht even op moet letten, dit kun je dus doen tot aan je jaarafrekening erna begint de berekening weer opnieuw.


Dus als voorbeeld je hebt de eindafrekening eind maart en je verbruikt in deze periode bijvoorbeeld 40m3 teveel, dan betaal je voor deze 40m3 het contracttarief.


Ook goed om te weten als je verhuist of overstapt begint de berekening opnieuw.Hieronder ook een mooie videouitleg:

El_Cheapo
9 maanden ago